#šopnamigov || Stari običaji ob slovesu leta (2. del)

Nadaljevanje včerajšnjega prispevka

 

31. decembra je SILVESTROVO, ko goduje papež Silvester. Starejša izraza za ta dan sta staro leto ali drugi božič. Na ta večer so nekoč ugibali o usodi prihajajočega leta. Kdor želi videti, kaj ga čaka v novem letu, mora ob polnoči pogledati skozi ključavnico. Kako poteka vedeževanje z grozdnimi jagodami izven naših meja? Na Portugalskem, Kubi, v Mehiki in Peruju imajo običaj, da pojedo 12 grozdnih jagod, preden ura odbije polnoči. Vsaka jagoda predstavlja enega od mesecev v prihajajočem letu, pri čemer sladke jagode predstavljajo dobre mesece, kisle pa slabe. Jagode je treba pojesti do zadnjega udarca ure ob polnoči.

 

 

Veliko navad je povezanih tudi s prvim dnem novega leta

 

- Na prvi dan novega leta mora prvi v hišo stopiti in voščiti novo leto moški. Če to stori ženska, lahko prinese nesrečo. Zato so včasih sosedom plačali, da je v hišo prvi stopil moški.

- Na prvi dan je treba zgodaj vstati, saj pravi rek »zgodaj pokonci, vse leto poskočni«. Če na ta dan poležavamo, nas bo lenoba spremljala celo leto, saj kar bomo delali na prvi dan, bomo delali vse leto.

- V novo leto je treba stopiti dobre volje, ker bomo potem vse leto veseli.

- Pomembno je tudi, kako smo oblečeni. Za srečo je treba obleči nekaj novega, nekaj starega in nekaj izposojenega.

- Na novega leta dan ne smemo pozabiti otresti zasneženega sadnega drevja, da bo v prihodnjem letu sadje dobro obrodilo, dekle pa mora na novo leto trikrat pomesti hišo in smeti odnesti na vrt. Pometati je treba od praga proti mizi, da sreče ne pometemo iz hiše.

 

Nekoč so verjeli, da na srečo v novem letu vpliva tudi to, kaj bomo ob praznovanju novega leta počeli in jedli. Dobrodošla so bila živila in jedi, ki prinašajo srečo, bogastvo, zdravje in uspeh. Tradicija t. i. srečnih jedi se je ohranila še do danes in prebivalci vsega sveta poznajo vsaj eno jed, ki si jo privoščijo na silvestrovo ali prvi dan novega leta.

 

Prvi dan novega leta je povezan z mnogo SIMBOLI, kot so prašički, štiriperesna deteljica, dimnikar, mušnica. Mušnica je simbol dolgega življenja, seveda – če je ne pojemo. Povezana je z nadnaravnimi silami, ki bivajo pod njenim klobukom: škrati, varuhi zemeljskih zakladov, rastlin, živali in znanja. Podkev je simbol sreče – če sta njena krajca obrnjena navzdol, ščiti pred vplivi demonov in čarovnic, obrnjena navzgor pa prinaša srečo. Tudi dimnikar prinaša srečo zaradi njegove povezanosti z ognjem in ognjiščem, ki je nekoč predstavljalo središče doma, ogenj pa je prinašal rodovitnost in življenje. Štiriperesna deteljica je tudi simbol  novoletnega časa, odganja zle sile oziroma pred njimi varuje živali in ljudi.

 

Veliko je še navad, ki PRINAŠAJO SREČO v novem letu. Rdeče jabolko prerežemo na pol in več kot ostane celih pešk, več sreče bomo imeli v naslednjem letu. Če se preseliš v novo stanovanje ali v hišo, moraš božične in novoletne praznike praznovati v starem domu, saj to prinaša srečo v novi dom. Srečo prinaša tudi pospravljeno stanovanje, plačani vsi računi in še nekaj denarja v žepu, le tako ne bomo imeli finančnih težav v novem letu. Na prehodu iz starega v novo leto ne smemo sušiti perila, ker to prinaša nesrečo v družino.

 

5. januarja slavi svoj praznik PEHTRA BABA, ki izvira iz nemškega izraza za svetla noč. Pehtra nosi v sebi dvojno podobo, slabo in dobro. Takšna je tudi zima, saj narava takrat počiva in se pripravlja na novo rast, hudo pa je, ker je zima mrzla in temna. Pehtra baba je bajeslovno bitje, ki nastopa v času zimskega kresa. Stanuje v gorskih votlinah, v samoti. Ne mara zvonov in pasjega laježa. Vidimo jo lahko samo v času volčjih noči, med 24. decembrom in 6. januarjem.

 

6. januarja, se s SVETIMI TREMI KRALJI zaključuje novoletni čas in z njim obdobje skrivnostnih dni na prelomu med starim in novim letom. Nebo se zapre in vsa čarobna dejanja se za eno leto umaknejo. Zopet nastopi resničnost vsakdanjega dne. Konec je strahu pred temo in mrazom, saj je vsak dan daljši od prejšnjega in vsak dan je več svetlobe in toplote. Sveti trije kralji prihajajo iz treh različnih krajev: kjer sonce gor gre; kjer sonce stoji in kjer sonce dol gre, torej iz treh kontinentov Azije, Afrike in Evrope. Eden izmed treh kraljev je črn, kar pomeni, da se moramo Jezusu pokloniti vsi zemljani ne glede na raso. Na dan svetih treh kraljev se po cerkvah opravlja blagoslov vode.

 

Ali vsi običaji in navade veljajo, presodite sami. Prav gotovo pa velja, da je božično-novoletni čas čas, ko gledamo nazaj, še bolj pa so naše misli zazrte naprej in v mislih si gradimo naš jutri. V ciljih ne smemo videti le sebe, ampak tudi vse tiste, ki nam resnično nekaj pomenijo, brez katerih si resničnosti ne moremo predstavljati ter nas podpirajo, bogatijo in nam nudijo varen pristan in nesebično ljubezen.

 

Želimo vam, da v naslednjem letu uporabite modrost preteklosti, izkušnje sedanjosti in sprejmete izzive prihodnosti, kajti le tako boste varno hodili po poti željenega cilja. Naj bo novo leto nov začetek. Še imate čas, da temeljito pospravite stanovanje in se znebite vsega starega, pokvarjenega, neuporabnega in novo leto začnete sveže, sproščeno in neobremenjeno. Tudi slabih spominov ne potrebujete, zato se jih znebite skupaj s staro navlako.

 

 

Prispevek je pripravila Boža Polak iz Turističnega društva Šmartno ob Paki

Koledar dogodkov

Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Martinov svet logoti brez