KAJ VIDETI

SAKRALNI OBJEKTI

RUŠEVINE GRADU PAKENŠTAJN

BAYERJEVA VILA

pak220

Šmartno ob Paki je bilo prvič omenjeno v povezavi s farno cerkvijo sv. Martina, po kateri je kraj dobil ime. Vredna pozornosti je tudi podružnična cerkev sv. Janeza Krstnika v Gorenju, ne smemo pa pozabiti še na veliko drugih spomenikov sakralne dediščine.

Grad Pakenštajn ali stolp pri sv. Martinu se prvič pisno omenja leta 1339. Ostanki gradu se nahajajo v gozdu na pobočju nad Šmartnim ob Paki. V njegovi razburljivi zgodovini je bil tudi last Celjskih grofov.

Meščansko vilo, ki stoji v Rečici ob Paki je dal zgraditi pomemben avstrijski kemik in izumitelj Carl Josef Bayer, ki je v njej živel vse do svoje smrti. Zgrajena je bila leta 1879 in predstavlja enega najlepših objektov iz te dobe v kraju.

 

 

 

ZIDANICE IN VINSKE KLETI

MUZEJ 70 LET TEHNIČNE KULTURE 

V ŠMARTNEM OB PAKI

SPOMINSKA OBELEŽJA

ŽRTVAM VOJN

S soncem obsijani griči, ugodne klimatske razmere ter pridni vinogradniki, ki skrbno negujejo vinsko trto, so že stoletja recept za izvrstno vino na tem območju. Prve omembe kraja in okoliških vasi, povezane z vinogradništvom, datirajo namreč že v 15. stoletje, kar uvršča Šmartno ob Paki med najstarejša vinogradniška območja na Slovenskem. Vinogradništvo se je tu ohranilo tudi po uničevalnih napadih trtne uši in peronospore konec 19. stoletja, s tem pa tudi prepoznavna vinogradniška krajina, katere najlepši pričevalci so lepo ohranjene zidanice.

V muzeju lahko občudujete zanimive predmete tehnične kulture iz časa po 2. svetovni vojni. Med najatraktivnejšimi je gotovo vozen lesen avtomobil. Muzej je uredilo društvo AMD-Društvo ljudske tehnike iz Šmartnega ob Paki ob njihovi 70. letnici. 

Domačini z območja občine Šmartno ob Paki so se v težkih in krutih časih vojn množično odzvali klicu domovine ter branili svobodo, jezik in rodno grudo. Mnogi izmed njih so za svoj narod dali življenje. Krvni davek v 2. svetovni vojni je bil na tem območju med najvišjimi v Evropi. Spomin nanje še vedno živi na mnogih spomenikih in obeležjih po vsej občini. Te povezuje tudi Pot spominov.

 

 

  

PARNA LOKOMOTIVA

GORA OLJKA

RAKUNOV BOR

Skozi Šmartno ob Paki teče železniška proga med Celjem in Velenjem, imenovana tudi savinjska železnica, ki so jo slavnostno odprli leta 1891. Na njena zlata leta ter pomen železnice za kraj nas danes spominja parna lokomotiva z vzdevkom »Gospodična«, ki stoji nedaleč od železniške postaje v Šmartnem ob Paki

Gora Oljka je kraški osamelec, ki se dviga 733 metrov visoko nad Šmartnim ob Paki. Z romarsko cerkvijo sv. Križa na vrhu, ki s svojo posebnostjo – dvema zvonikoma – popotnikom iz vseh smeri že od daleč kaže lego kraja.

Eno od izjemnih dreves v občini, ki v primerjavi z drugimi izstopa po starosti, premeru debla in višini, je Rakunov bor. Stoji v gozdu v Velikem Vrhu in je zaščiten kot naravna vrednota.

 

 

 

BOR S KRIŽEM

Na Bezgovici, ki je s 623 m nadmorske višine najvišji vrh v občini Šmartno ob Paki, raste sredi gozda bor z dvema vrhovoma, med katerima je zapičen križ. Tega sta tja zasadila dva domačina v zahvalo, ker sta se živa vrnila iz 1. svetovne vojne.