ZIDANICE IN VINSKE KLETI

ŠPANČEVA ZIDANICA

zidspan    

 

Špančeva zidanica iz leta 1818 velja za eno najstarejših in najbolje ohranjenih zidanic na Slovenskem, kar jo uvršča med bisere kulturne in etnološke dediščine slovenskega vinogradništva. Delno zidana klet vas bo prevzela s svojo domačnostjo, sončno lego, ki ponuja izjemne razglede, in vinogradom, v katerem uspevajo večstoletne trte. Osrednje mesto v zidanici pripada masivni hrastovi preši iz leta 1791 in lepo ohranjeni kmečki izbi, ki je še danes hram dobre volje in veselja.

 

POVEZAVE:

Špančeva zidanica

Vinska turistična pot Šmartno ob Paki

 

  

MLINARJEVA ZIDANICA

zidmlin    

 

Mlinarjeva zidanica predstavlja eno najstarejših, najslikovitejših in najpomembnejših vinogradniških objektov na Slovenskem. Je edinstven primer tovrstne arhitekture iz renesančnega obdobja prve polovice 16. stoletja. O njeni burni zgodovini pričajo zgodbe o gospodi, ki je v fevdalnih časih v njej pobirala dajatve v vinu, kasneje pa zidanico uporabljala kot zapor in mučilnico. To naj bi podložnike tako ujezilo, da so od jeze zidanico razbili. Njena posebnost so freske na fasadi in kamniti okenski okviri, izdelani iz enega kosa kamna.

 

POVEZAVE:

Pakčeva pot

 

 

BEDNIKOVA ZIDANICA

zidbedn    

 

Bednikova zidanica sodi med najstarejše v prvotni podobi ohranjene vinske kleti na Slovenskem. O tem priča letnica nastanka 1748, vrezana na tram v osrednjem bivalnem prostoru ali hiši. Krasi jo več detajlov, ki so plod odličnega tesarskega in zidarskega dela, kar jo uvršča med naše najpomembnejše kulturne spomenike. Zidanica je potisnjena v breg, sestavljena pa je iz zidane kleti, na kateri počiva lesen stanovanjski del s sobo za najemnike in lastnikovo sobo ali »salonom« ter prostorom s prešo. Posebnost stavbe so baročno oblikovana okna s kovanimi mrežami.