KAJ POČETI

 

VINSKA TURISTIČNA POT

ŠMARTNO OB PAKI

MARTINOVA POT

PLANINSKE POTI

(GORA OLJKA)

POT SPOMINOV

POT KULTURNE IN NARAVNE

DEDIŠČINE ŠMARTNO OB PAKI

Podajte se na pot po vinogradniški krajini mimo kulturnih in naravnih znamenitosti do razglednih točk, vinskih kleti, vinotočev in kmetij. Prepustite se domačnosti in gostoljubju ter poskusite izvrstno okoliško vinsko kapljico in se okrepčajte s tradicionalnimi jedmi. 

Krožna pot, ki vodi po mejah občine Šmartno ob Paki, poimenovana po farnem zavetniku sv. Martinu. Obujte pohodne čevlje, zberite žige kontrolnih točk v Dnevniku Martinove poti in si prislužite spominsko značko.

Ljubitelji pohodništva boste navdušeni nad razgibanim gričevnatim terenom, ki se razprostira po obrobju občine Šmartno ob Paki. Najpriljubljenejše so planinske poti na Goro Oljko, kjer se križajo še druge okoliške planinske poti.

Speljana je med obeležji in spomeniki na območju občine Šmartno ob Paki, ki nas opominjajo na čas, ko so v boju za svobodo domačini množično žrtvovali svoja življenja. Na malo daljši sprehod se odpravite sami ali se dogovorite za vodiča.

Pot vas popelje v zgodbe stavb in ljudi, ki že več generacij živijo in delajo v Šmartnem ob Paki. Dolga je približno 7 kilometrov in je namenjena tako pohodnikom kot kolesarjem.

 

 

PAKČEVA POT

(ZAKLADI OB PAKI)

POT SV. MARTINA

RAVBARSKA VAS

KOLESARJENJE

ŠPORTNE POVRŠINE

ZA REKREACIJO

Za vse, ki se radi sprehajate v naravi in imate radi pustolovščine. S škratom Pakcem se odpravite na razburljivo pot, na kateri boste spoznali preteklost Šmartnega ob Paki in njegovo dediščino. Pakčeva pot je del projekta Zakladi ob Paki, s katerim so prek iskanja »geozakladov« (Geocaching ali geolov) predstavljene naravne in kulturne znamenitosti občine. 

Skozi Šmartno ob Paki vodi delček Velike evropske kulturne poti sv. Martina Tourskega, ki jo v Sloveniji imenujemo pot sv. Martina in je ena izmed 29 kulturnih poti Sveta Evrope. Začne se na Madžarskem, konča pa v Franciji, natančneje v kraju Candes-Saint Martin. Pot na relaciji Velenje–Mozirje s kontrolno točko v Šmartnem ob Paki sodi v 12. etapo poti po Sloveniji. 

Vabljeni na pravljično pot interaktivne predstave na prostem, kjer lahko srečate ravbarje, žalikžene, velikane, grofa in druga pravljična bitja. Ste dovolj pogumni, da pomagate rešiti grofa iz temne ječe, kamor so ga zaprli pretkani ravbarji?

Izbirate lahko med enostavnim, ravnim terenom ali se povzpnete na številne razgledne točke med griči, za vzdržljivejše pa je primerna kolesarska tura na Goro Oljko. 

V bližini osnovne šole se nahajajo: asfaltirano igrišče – nogomet, košarka, rokomet; 
malo nogometno igrišče z umetno travo; 
igrišče za odbojko na mivki.

V središču kraja pa je ob prireditvenem prostoru Martinova vas urejeno javno otroško igrišče.